vineri, 19 noiembrie 2010

Un rom dublu, va rog!..

O propunere a faimosului deputat Prigoana, este analizata zilele astea de Guvernul Romaniei.. Ideea e urmatoarea: eliminarea termenului "rom" si revenirea la cel de "tigan" pentru persoanele ce fac parte din etnia cu pricina. Ca analizeaza prim-ministrul & co. treaba asta, e un lucru logic, in lumina celor intamplate in ultima perioada, insa firesc ar fi ca ea sa fie pusa si in practica.. Perceptia unei lumi intregi este clar distorsionata, iar confuzia e mai mult decat evidenta. Romania si asa plasata in umbra Europei civilizate, uneori chiar autoplasata (vezi postarea anterioara..), nu mai avea nevoie de inca un factor de tagaduire a identitatii nationale.

Pana la urma oriunde iti indrepti privirea, pe "batranul nostru continent", vezi tari ce inglobeaza comunitati consistente, adoptate din varii motive.. Totusi pe niciunde nu este mai vadita relatia amoroasa dintre un neam si etniile sale, asa cum e idila dintre romani si romi, presarata cu lacrimi si pelicule cinematografice, melodii cu ritm si dansuri din buric, scenariu consumat cu patosul specific plaiurilor mioritice.

Asa ca eliminarea confuziei si asumarea de catre orice persoana a originilor si a statutului social, e primul pas catre o lume intr-adevar civilizata. Sa fie clar.. nu-mi permit sa emit judecati in legatura cu faptele nici unui om, cu atat mai putin referitor la actiunile unei etnii, dar mi se pare fair ca apele involburate ale tranzitiei spre zona occidentala, sa fie trecute de catre fiecare, pe picioarele lui, in virtutea faptelor sale, apreciate sau detestate..

Caratul in spinare al unui popor, de catre altul, prin subterfugii generate de apelative confuze, nu face decat sa sporeasca decimarea unei societati ce aspira, catre o maturitate atat de necesara...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu