marți, 23 noiembrie 2010

Clash of the titans

La 3 noaptea, 99% dintre oamenii clasei muncitoare dorm dusi.. Pentru mine, de-o vreme incoace, ritmul nictemeral (ala de te face s-o tragi pe dreapta, cand apar stelele) s-a schimbat. Motivul e simplu : parcela din campul muncii, in care activam mai demult s-a modificat, odata cu ora de trezire, dimineata. Asa ca uneori, inainte sa inchin steagul, fac gresala de a zapp-a prin noianul de canale tv, care transmit cu daruire, tot felul de tampenii, la ore tarzii.

Ast'noapte, degetelul m-a indrumat catre atotputernicul canal TVR. Nu de alta, dar cica se dadea in reluare o emisiune in care era o avanpremiera a pieselor din preselectia nationala, pentru Eurovision 2011. Bine, a urmat un moment de zvarcoleala intrinseca, la aparitia amfitrioanei Marina Almasan.. Era cat pe ce sa incep sa cred ca exista monstrul nocturn din sifonier. Totusi am zis sa ma calmez si sa incerc sa parcurg, patruns de fior, creatiile marilor compozitori autohtoni. Pot sa va spun, ca baietii bagau doar cate 30 de secunde din fiecare piesa, dar si in conditiile astea am fost condamnat la un supliciu inimaginabil.

Prafuit e un cuvant elegant si prietenos, pentru a descrie aerul care umplea tot ambientul de acolo. Acum n-or fi nici astia, de prin topurile radiourilor comerciale, descendentii lui Freddie Mercury.. Dar ca sa-i vezi pe Laurentiu Cazan si restul ilustrilor anonimi, an de an, umpland un concurs local, ce da reprezentantul tarii pe o scena urmarita de milioane de telespectatori, e grozav de trist si de frustrant.

Sa ma mai leg si de decorurile din platou, pline de eternele stroboscoape cu iz de camin cultural satesc, sau de cei 2 asistenti balbaiti ai minunatei Marina, credeti-ma, mi-e aproape imposibil.
Gusturile nu se discuta, asta e clar, dar eu am adormit cu 2 impresii pregnante : una, mai aplicata, referitoare la ce vazusem si anume ca niciuna dintre cantarile alea nu mi-a transmis nimic si a doua, mai reflexiva, ca viitorul nu suna deloc bine..

Concluzia ramane una : degeaba ne-om chinui noi sa jucam stralucit in liga nationala, daca in momentul iesirii in lume, apelam la tot felul de exponate resapate, demne de cel mai insalubru laborator de la "Grigore Antipa".

P.S.: Cei care stau acasa in noaptea de Rev, vor fi serviti cu finala concursului national, mai sus amintit.. Asadar, cosmarul continua!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu