miercuri, 17 noiembrie 2010

Mandria de-a fi .. roman

Doua stiri mi-au gadilit azi neuronii. Saracele sinapse erau cat pe-aci sa lesine de ras.. sau de plans.. In prima, era vorba de un conational agitat, care facea salturi exhibitioniste de pe statuile ce impodobesc Fontana di Trevi... celebra locatie a amorezilor, din cetatea eterna. A doua ne sfatuia sa stam linistiti, sfarsitul lumii nu va fi prea curand, cel putin nu din cauza recentei gauri negre, descoperite langa galaxia noastra.. aa, inca un amanunt neimportant, explicatia era data de o tanara romanca, bursiera la NASA.

Nimic ciudat pana acum..
Si totusi o iritare ma cuprinse ireversibil si nu-mi explicam in prima faza, de ce. M-am luminat repede.. cuvantul cheie era expunerea.. Pe scufundaciul acrobat,  il vazusem la tv, pe un canal serios, printre alte stiri de importanta vadita, la o ora accesibila tuturor... in timp ce, pe fatuca fotografiata cu o casca de cosmonaut pe cap, ce facuse imprudenta de a studia tot felul de stele cu binoclu, am gasit-o ingramadita in subsolul unei pagini web.

Tot acest fenomen se petrece repede si cinic, in timp ce neamul asta cocosat, se intreaba mereu, de ce ai nostri sunt uitati frecvent, la masa bogatilor, de ce englezii stiu cum arata canalele cu aurolaci romani, dar habar n-au ca avem si universitati. De aia.. pentru ca preferam sa facem burta mare, de ras, atunci cand vedem un primat culegand banii aruncati de nemti in fantanile Romei, decat sa ne creasca inima la vestea ca, de exemplu, un grup de tineri romani au dat nastere celei mai elaborate aplicatii pentru Iphone, din lume. Promovam doar pacatele si grotescul, crezand ca toti ceilalti vor boci pe umarul nostru si ne vor mai varsa cateva parale in sacul bugetar, plin de gauri.

Iar ironia e ca puternicii planetei ne ademenesc mintile capabile si apoi ne subordoneaza prin realizarile acestora.. in timp ce noi ne hlizim la ei natang, fara demnitate si caracter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu